Diferența dintre găzduirea Cloud și găzduirea dedicată

0
10
Diferența dintre gazduirea Cloud și gazduirea dedicata

Alegerea mediului potrivit de găzduire web reprezintă o decizie căreia trebuie să îi faci față de mai multe ori ca și proprietar de site. Chiar și după ce ai luat o decizie inițială, nevoile tale de găzduire se pot schimba, evolua de-a lungul timpului.

Ce este Cloud Hosting?

Cloud reprezintă încă un concept relativ nou însă bazat pe tehnologii de cloud computing care permit unui număr nelimitat de mașini să acționeze în mod eficient ca un singur sistem. Astfel, în loc să găzduiască un site web pe serverul actual, acesta este găzduit pe o partiție virtuală a serverului, care își trage resursele dintr-o rețea de servere existente, rețea cel mai adesea descentralizată.

Găzduirea Cloud este extrem de fiabilă deoarece își ia resursele din mai multe servere diferite. Dacă unul din aceste servere întâmpină probleme, celelalte îi pot lua locul fără probleme. Găzduirea cloud poate evolua odată cu afacerea ta, deoarece este de ajuns să adaugi resurse suplimentare dacă site-ul tău cere acest lucru. Cu toate acestea, găzduirea cloud oferă un nivel de performanță inferior celui serverelor dedicate.

Ce este găzduirea dedicată?

Un server dedicat este, după cum îi indică și numele, un server în care resursele îți sunt dedicate. Site-ul tău web precum și toate fișierele necesare sunt stocate pe un singur server fizic dedicat doar site-ului tău. Majoritatea serverelor dedicate vor fi pre-echipate cu unele specificații materiale, drept urmare dacă alegi găzduirea dedicată vei avea parte de specificațiile de care site-ul tău are nevoie.

Acest tip de găzduire este în general mai scumpă însă serverele dedicate sunt extrem de performante deoarece pot fi configurate exact după nevoile tale și oferă un nivel ridicat de securitate. Găzduirea dedicată reprezintă alegerea excelentă pentru companii sau pentru site-urile web care generează un trafic mai mare.

Costurile. Costul lunar al unui server dedicat poate varia de la 100 de euro la 1000 de euro în funcție de serviciile alese. Unele planuri pot începe chiar și de la 50 de euro însă aceste configurații nu sunt în general foarte performante. În cazul unui server de tip cloud, prețul va fi influențat de cantitatea de resurse utilizate. Principalul avantaj al stocării cloud este acela resursele maxime nu sunt plafonate ca în cazul serverului dedicat.

Performanțe. Serverele dedicate sunt la fel de rapide ca și serverele cloud. Este normal ca un computer să fie mai lent într-o anumită perioadă de timp datorită unui număr prea mare de fișiere sau fișiere temporare care se execută pe server.

Fiabilitate. Cea mai mare diferență dintre găzduirea Cloud și găzduirea dedicată se referă la fiabilitate. Deoarece datele sunt stocate, salvate și recuperate prin intermediul mai multor mașini pe cloud, chiar dacă unul din servere cade, altul îi preia sarcinile. În cazul unui server dedicat acest lucru nu este posibil, în cazul unei probleme site-ul tău va fi inaccesibil o perioadă.

În cazul în care îți dorești să experimentezi diferite medii de găzduire web și să ai la îndemână ceva mai flexibil, atunci găzduirea cloud este cea mai bună soluție pentru tine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here