Cum sa te organizezi si sa castigi mai mult timp liber

0
1047
Cum sa te organizezi si sa castigi mai mult timp liber

Fiecare dintre noi se loveste de problema timpului liber care pare sa nu fie niciodata de ajuns. Avem nevoie de timp liber pentru relaxare, pentru activitati sportive, pentru a socializa, pentru a ne ocupa de hobbyu-ri, pentru a invata lucruri noi, pentru a ne dezvolta pe toate planurile, dar ziua pare a fi tot mai scurta si timpul abia daca ne mai ajunge pentru activitatile de baza cotidiene. Din pacate, viata nu va incetini niciodata, asa ca ca singura solutie care ne ramane pentru a castiga timp liber este sa gasim o cale sa impartim echitabil si sa organizam cat mai bine timpul de care dispunem.

De ce avem nevoie de timp liber

Psihologii atentioneaza ca timpul liber este important pentru ca ne permite sa ne reincarcam bateriile si sa ne relaxam. Lipsa de relaxare genereaza in timp stres si o stare de iritare care ne va afecta atat la locul de munca cat si in relatiile cu cei apropiati, rude sau prieteni. Stresul si iritarea duc la scaderea randamentului la serviciu, la anxietate, deprimare, moleseala, oboseala cronica si chiar la depresii si alte boli grave cum ar fi bolile de stomac sau de inima.

Toate studiile realizate au dovedit faptul ca activitatile recreative desfasurate in timpul liber, reduc stresul imbunatatind considerabil tensiunea arteriala, favorizeaza starea mentala si fizica si ajuta la pastrarea echilibrului pe mai multe planuri – cariera, viata personala, viata sociala, evolutie interioara.

Haideti sa vedem de ce solutii dispunem pentru a ne organiza cat mai bine si a valorifica din plin timpul de care dispunem.

Foloseste calendarul

De indata ce vei intelege cat de important este sa iti rezervi timp pentru tine insuti, nu va mai fi atat de greu sa poti marca in calendar cateva ore, sau chiar cateva zile, in care sa te ocupi doar de ceea ce iti place. Rezerva-ti timp pentru tine insuti, trece-l in calendar si respecta cu sfintenie ceea ce ai notat. Acesta este timpul tau si nu trebuie sa te simti vinovat de nimic. Respecta-te si vei fi respectat, nu permite nimanui sa iti strice planurile si programarile din calendar!

Automatizeaza procesele

Toate activitatile repetitive care sunt automatizate vor genera mai mult timp liber. Astfel, poti folosi platile automate, programele de reincarcare la o anumita data, un soft care sa iti urmareasca cheltuielie si care sa te vertizeze daca ai depasit un anumit buget, etc. Eliminand necesitatea de a te gandi la toate aceste lucruri vei avea posibilitatea sa te concentrezi mai mult pe tine insuti.

Organizeaza lucrurile in jurul tau

Deseori pierdem timp cautand lucruri pe care nu le gasim, de la sosete, ochelarii de soare si incaltamintea sport, pana la cafeaua din dulap, prosopul curat pus cine mai stie pe unde si haina groasa de munte. Organizand cat mai bine lucrurile din jurul nostru, cu siguranta vom castiga timp.

Mai putin timp pe social media

Foarte des pierdem o multime de timp pe canalele de social media cum ar fi Facebook, sau Twiteer. Putem salva o multime de timp evitand sa il irosim blocati pe aceste medii virtuale. Nu trebuie sa fim conectati non stop la aceste site-uri si putem stabili sa le vizitam o data sau de doua ori pe saptamana pentru a ne verifica profilul, si doar atat. Timpul astfel castigat va fi o alta parte din timpul nostru liber.

Rezervati-va timp suficient pentru somn

Timpul destinat somnului este foarte important si nu il vom reduce in ideea ca astfel avem mai mult timp liber. Ar fi o greseala, pentru ca avem nevoie de somn, cel putin 7 ore pe noapte, pentru a lucra la randament maxim si a ne termina treburile la timp. Privarea de somn, in timp, ne va scadea randamentul si productivitatea, crescand timpul necesar solutionarii problemelor, atat la serviciu cat si acasa.

Deci, dormiti suficient pentru a lucra eficient si a castiga timp liber.

Pritoritizati activitatile

Cu siguranta nu putem rezolva toate problemele intr-o singura zi! Dar le putem prioritiza si rezolva una cate una pe parcursul mai multor zile. Intotdeauna “mai este si maine o zi”, asa ca, nu trage de tine sa termini azi totul! Prioritizeaza si programeaza activitatile intr-un mod realist astfel incat sa ai un plan realizabil si care sa iti ofere si timp liber pentru activitatile care sunt importante pentru tine. Astfel, vei avea timp zilnic pentru activitati sportive, pentru plimbari sau pentru iesit in oras cu prietenii sau familia.

In concluzie, timpul liber este foarte important pentru a avea o viata echilibrata, plina de satisfactii, atat la serviciu cat si in familie. Avem nevoie sa ne relaxam pentru a munci sanatos dar si pentru a avea o viata frumoasa si plina de inspiratie. Mai ramane doar sa folosim ponturile de mai sus si sa invatam sa ne organizam cat mai eficient.