Cum să trăiești o viată mai lungă și mai sănătoasă cu dieta potrivită

0
1225
Cum sa trăiești o viată mai lungă și mai sănătoasă cu dieta potrivită

Durata medie de viață este, în cazul oamenilor, în continuă creștere în ultimele două secole. La începutul secolului al XIX-lea, speranța de viață era de aproximativ 29 de ani, iar astăzi ajunge la aproape 70 de ani. Putem să anticipăm că aceasta va continua să crească deoarece evoluțiile tehnologice și medicale nu dau semne că se vor opri.

Încă de la începuturi, oamenii au investit mult timp și efort pentru a afla secretul nemuririi. De exemplu, alchimia ca domeniu de studiu a fost un amestec de știință și speculații care au evoluat în ceea ce noi numim astăzi chimie. Alchimiștii au fost motivați de visul de a găsi elixirul magic al vieții fără de moarte și poțiunea care ne-ar putea extinde viața.

Noile descoperiri medicale ne ajută în mod evident să tratăm boli pe care nu le puteam vindeca înainte, iar regenerarea celulară este, de asemenea, considerată a fi o altă minune a epocii în care trăim. Se spune că progresele noastre în domeniul științei sunt atât de semnificative încât primul dintre noi care va trăi 1000 de ani s-a născut deja.

Pentru a profita de toate aceste progrese tehnologice, trebuie totuși să avem grijă de și de dieta noastră. În toți acești ani, producătorii și-au petrecut timpul învățând cum să creeze tot felul de alimente fast-food, gustări și alte produse care să ne exploateze slăbiciunile. Alimentele pe care alegem să le consumăm ne pot face să ne simțim slăbiți, stresați și pot avea un impact mai profund asupra modului în care gândim. Deci, ce substanțe ar trebui să evităm ca sa trăim o viață mai lungă?

  1. Uleiul vegetal

Cu toții suntem de acord că legumele sunt sănătoase. Dar este cu totul o altă poveste atunci când vorbim despre uleiul vegetal care conține cantități uriașe de grăsimi trans. Deoarece uleiul vegetal prelucrat este un element nou-adăugat în dieta umană, avem nevoie de timp să ne adaptăm. Creierul nu este obișnuit să îl respingă și îl acceptă împreună cu radicalii săi liberi care ar putea afecta celulele creierului.

  1. Zahărul

Crezi că heroina sau cocaina sunt cele mai periculoase droguri? Ei bine, gândește-te și la zahăr. Acest aditiv alimentar dă mai multă dependență decât cocaină și provoacă, de asemenea, leziuni la nivelul celulelor cerebrale. Receptorii din creierul nostru s-au format într-un moment în care dieta umană nu avea conținea zahăr. Astăzi, zahărul nu aduce nimic bun, iar mâncarea noastră conține cantități considerabile. Doar pentru a mușamaliza situația și pentru a ne induce în eroare, producătorii de mâncare procesată au inventat diferite denumiri pentru a masca problemele: maltodextrină, fructoză, sirop de porumb – toate înseamnă zahăr.

  1. Amidonul

Analizează cantitățile de paste, cereale sau cartofi pe care le consumi într-o lună. Zahărul și amidonul ajută corpul nostru să producă mai multă energie decât avem nevoie și declanșează astfel eliberarea unor cantități uriașe de insulină în sângele nostru. Acest lucru împiedecă organismul să mai ardă grăsimea corporală în ritmul în care am avea nevoie.

Cu alte cuvinte, ar trebui să încetăm să mai fim atrași de alimente care sunt dulci, grase sau sărate. O mulțime de alimente procesate conțin substanțe chimice care pot deranja corpul uman și pot fi dificil de procesat de către sistemul imunitar.

Prin urmare, ce ar trebui să includem în dieta noastră?

  1. Feluri de mâncare pe bază de plante, bogate în antioxidanți

Poți obține un amestec excelent de antioxidanți prin intermediul unei diete bogate în legume proaspete, ierburi, condimente. Trebuie doar să te asiguri că incluzi pe lista de cumpărături, de exemplu, broccoli, usturoi sau ardei. Antioxidanții din aceste alimente sunt ușor de asimilat și funcționează mai bine decât oricare alte suplimente. Antioxidanții neutralizează radicalii liberi, cum ar fi cei pe care îi găsiți în uleiurile vegetale, dar numai atunci când alimentele sunt consumate proaspete sau crude.

  1. Ouă

Oul este bogat în numeroase substanțe nutritive, de la acizi esențiali până la vitamine, și reprezintă unul dintre alimentele de bază din cadrul unei diete echilibrate și hrănitoare.

  1. Proteine

Proteinele sunt pentru oameni așa cum este combustibilul pentru mașini. Cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru corpul tău este să consumi o cantitate mare de proteine. De ce? Deoarece doar pentru a le digera, corpul tău arde grăsime. Ar trebui să fii atent și la calitatea produselor din carne pe care le consumi:

– Încearcă să găsești carne organică, din animale crescute natural, hrănite cu iarbă

– Poți lua în considerare și doar organe precum ficatul sau inima

Ca ultim sfat, nu uita de apă! 90% din sângele nostru este apă, 78% din creierul nostru este apă și 70% din mușchii noștri sunt apă. Apa este esențială pentru organism și dacă bem o cantitate considerabilă ne ajută toate organele să funcționeze corect. Ficatul este principalul organ de ardere a grăsimilor și este mult mai eficient atunci când bem o cantitate suficientă de apă. Cu cât bem mai multă apă, cu atât avem mai multe rezultate în procesul de dezintoxicare.

Știm că schimbarea dietei nu este o decizie ușoară, dar cel mai important este să elimini din alimentație substanțele nocive. De asemenea, ar trebui să acorzi atenție micilor detalii și să oprești televizorul pentru a-ți putea asculta corpul. Sfatul specialiștilor este să mâncăm într-un mod relaxat, în timp ce stăm la masă, cu televizorul oprit și fără telefonul mobil în mână.