Te-ai întrebat vreodată cum sportivii de performanță reușesc să își împingă limitele și să ne uimească prin rezultatele obținute? Te gândești uneori cum ai putea și tu să faci posibile lucrurile de care numai un suprauman este capabil? Ai impresia că totul se bazează doar pe o grămadă de antrenamente în sala de sport? Cu siguranță, antrenamentul fizic joacă un rol important, dar esențială este minții noastre.
Sutra despre cele Patru Instituții ale Minții, vechea fundație budistă pentru practica meditației și atingerea stării mindfulness, este textul care ne învață să fim pe deplin implicați și conștienți de fiecare acțiune pe care o desfășurăm în viața de zi cu zi.
Termenul însuși, mindfulness, este un cuvânt care explică destul de complet conceptul la care se referă: sugerează faptul că mintea este concentrată asupra momentului prezent și acordă atenție atât acțiunilor, cât și spațiului în care corpul se deplasează. Când mintea nu este concentrată asupra prezentului, devine mult mai greu să apreciem viața și gândurile noastre încep să își piardă firul logic.
Se spune că, într-o lume perfectă, fiecare dintre noi ar trebui ca în orice moment al zilei, să fim complet concentrași și conștienți de propriul corp. Totuși, în această lume agitată, plină de responsabilități și tentații este foarte puțin probabil să reușim să facem acest lucru. Ideal ar fi cel puțin să încerci să găsești câteva momente sau câteva ore pe săptămână pentru a intra în starea mindfulness. Atât această stare, cât și meditația în general, se află în strânsă legătură cu tradițiile antice și în religiile din Asia.
Ce nu este mindfulness
Mindfulness este noul cuvânt la modă din revistele de lifestyle, dar se pot observa o mulțime de inconsistențe și greșeli atunci când vine vorba ce înseamnă mai exact și unde se întâlnește. Înainte de a începe, vom încerca să demontăm niște mituri:
– Mindfulness nu este o religie. Este o tehnică pentru antrenarea minții, existentă în cadrul mai multor religii
– Trebuie să stai cu picioarele încrucișate pe podea pentru atinge starea de mindfulness. Fals! Se poate practica în orice poziție considerată comodă
– Starea Mindfulness presupune relaxare și stat degeaba. Nimic mai adevărat! Atunci când ne concertăm să fim atenți la propriul corp, dar și la mediul înconjurător, corpul se află în stare de alertă
A face vs a fi
La baza învățăturilor mindfuless se află găsirea unui echilibru între starea de a face și cea de a fi.
Starea de a face presupune:
– Un cadru analitic al minții
– Uneori o destul de multă de negativitate
Pe de altă parte, starea de a fi presupune:
– Să fii prezent
– Să experimentezi mai intens sentimente și trăiri
Modul în care societatea noastră funcționează ne face să ne găsim tot mai des în starea de a face: suntem într-o constantă stare de agitație, încercăm să facem mai multe lucruri în același timp și suntem absorbiți de problemele personale și de rezolvarea lor.
Respirația
Respirația este un instrument eficient și natural pe care îl putem folosi pentru a ne controla mintea. Îți poți folosi respirația pentru a te reconecta cu corpul tău, cu momentul prezent și pentru a deveni conștient de spațiul din jurul tău.
Cum?
1. Când simți că îți pierzi concentrarea, inspiră lung și adânc.
2. Expiră tot aerul și atâta timp cât plămânii se vor umple cu aer, vei simți cum stomacul începe să crească.
3. Când plămânii sunt plini de aer, stomacul va începe să se dezumfle din nou.
Toată această mișcare se întâmplă atunci când respiri într-o manieră conștientă. Ca începător, acest exercițiu poate părea dificil și greu de realizat însă treptat, îți vei antrena respirația și, în câteva săptămâni, ar trebui ca inhalările și exhalările tale să aibă o lungime similară.
Concentrarea pe respirație este una dintre cele mai importante părți ale minții practice. Respirația conștientă vă permite să vă aflați în Zonă și vă aduce în momentul prezent.
Interdependenţă
Budismul ne învață că toate elementele care ne înconjoară sunt interconectate. Prin meditație, îți vei putea controla atât mintea, cât și corpul pentru a observa și înțelege mai bine aceste legături. Ca sportiv, cu atât mai mult trebuie să înveți să îți controlezi gândurile să nu se gândească la trecut sau să se îngrijoreze pentru viitor. Mintea ta trebuie să se concentreze pe competiție, pe joc, pe efortul de a ajuta corpul să se autodepășească.
În concluzie, este important să îți redescoperi corpul, să începi să îl apreciezi și să înveți să îți canalizezi gândurile spre mediul înconjurător și spre o abordare pașnică a vieții. Pentru a avea parte de o viață mai bună, asigură-te că faci tot ce este posibil pentru a trăi în prezent, pentru a înțelege tot ce se întâmplă aici și acum, în loc să faci planuri pentru viitor sau să asculți de vocile din trecut. Studiile recente au demonstrat că practicarea tehnicilor de mindfulness este un antidot eficient pentru efectele stresului din viața de zi cu zi, având rezultate considerabile în lupta împotriva anxietății, iritabilității și depresiei.