Despre Sindromul Burnout și cum să scapi de stres

0
228
Burnout – cum să scapi de stres

Trăim într-o lume în care tehnologia s-a integrat în rutina noastră zilnică, cauzând un stres continuu și un ritm mereu alert. Sau cel puțin așa se simt mulți dintre membrii generațiilor Y și Z. Printre atâtea responsabilități la birou, în cadrul familiei și atâtea tentații pentru petrecerea timpului liber, abia avem timp să ne oprim, să respirăm și să realizăm că viața este totuși frumoasă.

Acest sentiment de stres continuu corelat cu nemulțumirile legate de locul de muncă au creat ceea ce în termeni medicali poartă acum numele de burnout. Acest sindrom a început să atragă atenția specialiștilor încă din 2010, iar pe 27 mai 2019 a fost inclus în ultima revizuire a Clasificării Internaționale Statistice a Bolilor și Problemelor de Sănătate Înrudite (ICD-11).

Organizația Mondială a Sănătății definește sindromul burnout drept „un sindrom ce rezultă din stresul cronic la locul de muncă și care nu a fost gestionat cu succes”. Este caracterizat prin trei dimensiuni:

  • Epuizarea sau senzația de lipsă de energie
  • Distanțare și sentimente negative asociate cu locul de muncă
  • Eficiență profesională scăzută

Burnout-ul se referă „în mod specific la fenomene asociate contextului profesional și nu ar trebui utilizat pentru a descrie experiențe din alte domenii ale vieții”.

Deși este un sindrom supranumit „epidemia secolului 21” și este cunoscut faptul că afectează angajații din domenii diferite de muncă, specialiștii ne încurajează să acționăm singuri pentru a-l opri sau preveni. Înainte să ajungem la medic, ne putem asigura că ne luăm câteva măsuri de precauție pentru a ne proteja împotriva unui mediu toxic, atât acasă, cât și la birou.

În primul rând, este important să explicăm ce înseamnă noțiunea de stres. Stresul este un proces biologic ce are loc în corpul uman și ca orice proces, are un început, un mijloc și un sfârșit. Cu toate acestea, în perioada contemporană există o problemă în legătură cu ce cauzează și ce oprește acest proces. În perioada strămoșilor noștri, stresul apărea atunci când existau sentimente de frică și avea rolul de a ne ajuta să ieșim din situații dificile. Astăzi însă, stresul apare în trafic, atunci când ne supără copii și, mai ales, atunci când suntem la muncă. Ai putea observa cu ușurință că nu poți evita niciuna dintre aceste activități, însă există câteva modalități ușoare de a avea o viață mai liniștită și mai relaxată.

1.Fă sport!

Cu siguranță acest sfat nu ar trebui să te surprindă. Este deja cunoscut și promovat faptul că sportul îmbunătățește calitatea vieții. Orice tip de mișcare fizică ajută corpul să creadă că a scăpat de situația dificilă și periculoasă care îl stresează, indiferent dacă în realitate aceasta s-a rezolvat sau nu. Poți alege orice tip de activitate, de la Zumba sau lecții de dans, la alergat în parc sau înot. Orice îți pune mușchii și sângele în mișcare este o alegere perfectă.

2. Îmbrățișările

Chiar dacă sportul este varianta ideală, trebuie să recunoaștem că uneori pare mai ușor de zis decât de făcut. Efectiv nu mereu avem timp să mergem de 3-4 ori pe săptămână la sală sau să ieșim în fiecare seară să alergăm în parc. Din fericire, există și alte modalități mai rapide și lipsite de efort, prin care te poți elibera de stres. De exemplu, îmbrățișările lungi, de 20 de secunde. Venită din partea oricărei persoane dragi, o îmbrățișare prelungită îți va conferi un sentiment de siguranță, ușurare și te va elibera de griji. În aceste momente, încearcă să te analizezi și să urmărești cum bătăile inimii tale se răresc, presiunea sângelui scade și vei conștientiza cum, încet-încet, te vei simți mai relaxat.

3.Somnul

Un alt lucru foarte important pe care ar trebui să îl faci ca să te eliberezi de stres este, pentru o paletă largă de motive, un somn bun. Numărul de ore necesare variază în funcție de vârstă, însă media pentru adulți este de 8 ore de somn pe noapte. Încearcă să nu folosești telefonul mobil, tableta sau să te uiți la televizor cel puțin cu 30 de minute înainte de a te duce la culcare. Asigură-te că ai un program de somn regulat și că în camera ta lumina și temperatura sunt reglate astfel încât tu să te simți confortabil.

Toate aceasta sunt doar câteva dintre lucrurile pe care le poți face singur, cu costuri reduse. Trebuie sa ai în vedere totuși faptul că nu există o formulă magică care să funcționeze pentru toată lumea la fel. Poți încerca să faci puțină mișcare, să îmbrățișezi persoanele dragi și să încerci să identifici ce anume îți provoacă stres la locul de muncă. Odată găsită sursa, poți începe să lucrezi la o strategie prin care să rezolvi problema pentru a avea o viață mai liniștită. Ai putea chiar observa că respectiva problemă pentru care te stresai, nici măcar nu era atât de gravă pe cât îți imaginai.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here