Cum funcționează transformatoarele de putere și care este rolul acestora?

0
294
Cum functioneaza transformatoarele de putere si care este rolul acestora

Liniile de curent care traversează țara sau se întind pe străzile orașului transportă electricitate la tensiuni enorm de mari de la centralele electrice până în casele noastre. Nu este neobișnuit ca o linie electrică să fie evaluată la sute de mii de volți. Dar aparatele din casele noastre folosesc tensiuni de mii de ori mai mici, de obicei până la 250 de volți. Dacă vei încerca să alimentezi un toaster sau un televizor la un stâlp de electricitate, acesta ar exploda instantaneu! Nici nu ar trebui să te gândești la așa ceva, deoarece energia electrică de acolo te va ucide aproape sigur.

Așadar, există o anumită modalitate de a reduce energia electrică de înaltă tensiune de la centralele electrice la energie electrică de joasă tensiune, folosită de fabrici, birouri sau în propriile case. Echipamentele care fac posibil acest lucru poartă numele de transformatoare de putere și sunt montate în posturile de transformare.

În cele ce urmează vei afla cum funcționează aceste transformatoare de putere și de ce sunt ele necesare:

De ce se folosesc tensiuni mari?

Prima întrebare este probabil aceasta: dacă în case sau la locul de muncă se folosesc aparate cu o putere situată între 110 și 250 de volți, de ce centralele nu transmit pur și simplu energie electrică la acea tensiune? De ce folosesc tensiuni atât de mari? Pentru a afla și înțelege răspunsul, este necesar să afli despre cum circulă electricitatea.

Pe măsură de energia electrică curge pe un fir metalic, electronii care își transportă energia traversează structura metalică, risipind energia în mod neregulat. De aceea, firele se încălzesc atunci când curentul electric trece prin ele. S-a dovedit faptul că, cu cât tensiunea pe care o utilizezi este mai mare și cu cât este mai mic curentul, cu atât este mai mică energia pierdută în acest fel. Așadar, energia electrică care provine de la centrale electrice este transmisă în fire, la tensiuni extrem de mari pentru a economisi energie.

Dar există și un alt motiv. Fabricile și uzinele industriale utilizează mașini și echipamente ce necesită o energie mult mai mare. Energia pe care o folosește un aparat este direct proporțională cu tensiunea pe care o folosește. Așadar, în loc ca acestea să funcționeze la 110-250 de volți, pot utiliza chiar 10.000- 30.000 volți.

Cu alte cuvinte, utilizatorii de electricitate diferiți au nevoie de tensiuni diferite. Are sens să livrezi electricitate de înaltă tensiune de la o centrală, iar apoi, prin intermediul posturilor de transformare să o transformi în tensiuni mai mici, atunci când ajunge la diverse destinații.

Cum funcționează un transformator de putere?

Un transformator de putere se bazează pe un fapt foarte simplu despre electricitate: atunci când un curent fluctuant circulă printr-un fir, el generează un câmp magnetic sau un flux magnetic în jurul său. Rezistența magnetismului este direct legată de dimensiunea curentului electric. Deci, cu cât este mai mare curentul, cu atât câmpul magnetic este mai puternic.

Există și un alt fapt interesant despre electricitate. Când un câmp magnetic fluctuează în jurul unei bucăți de sârmă, el generează un curent electric în aceasta. Deci, dacă se pun 2 bobine de sârmă una lângă alta și se trimite un curent electric fluctuant în prima bobină, se va crea un curent electric în al doilea fir. Curentul din prima bobină se numește curent primar, iar cel din a doua curent secundar. Ceea ce s-a întâmplat aici a fost să se treacă un curent electric prin spațiu gol dintr-o bobină de sârmă în alta.

Un lucru important de remarcat este că acest truc funcționează numai dacă curentul electric fluctuează într-un anumit fel. Cu alte cuvinte, trebuie să utilizezi un tip de energie electrică în sens constant inversat numit curent alternativ cu un transformator. Transformatoarele nu funcționează cu curent continuu, unde un curent constant curge constant în aceeași direcție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here