Ce trebuie sa stii despre pompele submersibile

0
38
Ce trebuie sa stii despre pompele submersibile

O pompa submersibila, ca orice alta pompa, este utilizata pentru a muta lichidele dintr-un punct in altul. Principala diferenta intre o pompa submersibila si orice alt tip este ca este complet scufundata in lichidul pe care trebuie sa-l pompeze. Daca iti doresti sa cumperi un pachet de montare pompa submersibila, iata ce ar trebui sa stii despre aceasta.

Aceste pompe pot fi utilizate in multe aplicatii de pompare diferite. De asemenea, au avantajele si dezavantajele lor, care ar trebui luate in considerare la alegerea unei pompe.

Ce este o pompa submersibila?

Dupa cum sugereaza si numele, o pompa submersibila este proiectata sa functioneze cu intregul ansamblu, constand dintr-o pompa si un motor, complet scufundate in lichidul sau fluidul care urmeaza a fi pompat. Acest tip de pompa are un motor etans care este strans cuplat la corpul pompei. Carcasa etansa din jurul motorului este de obicei umpluta cu ulei pentru a-l proteja de deteriorari, impiedicand patrunderea oricarui lichid care ar putea provoca un scurtcircuit.

O pompa submersibila functioneaza impingand lichid in timpul procesului de pompare. Acest lucru este extrem de eficient, deoarece pompa foloseste capul de lichid in care este scufundata pentru a functiona si nu se consuma energie pentru a atrage lichidul in pompa. Motorul este racit de lichidul din jurul sau, prevenind supraincalzirea.

Multe pompe submersibile din industria petrolului si gazelor functioneaza pe principiul pomparii electrice submersibile (ESP). Este o metoda rentabila de ridicare a volumelor mari de fluide din puturile adanci. Motoarele utilizate intr-un sistem ESP sunt proiectate sa functioneze la temperaturi si presiuni ridicate. Acestea necesita cabluri electrice speciale si pot fi costisitoare de operat.

Avantajele si dezavantajele pompelor submersibile

Pompa submersibila ofera mai multe avantaje majore fata de alte tipuri de pompe:

  • Amorsare: nu trebuie sa fie amorsate. Acestea se autoamorseaza, deoarece functioneaza sub suprafata fluidului pompat.
  • Cavitatie: Deoarece sunt complet scufundate, pompele submersibile nu sunt predispuse la cavitatie. Aceasta poate fi o problema cu pompele centrifuge si alte tipuri de pompe cu deplasare pozitiva.
  • Eficienta: o pompa submersibila are presiunea capului lichidului pe capatul de aspiratie pentru a-l ajuta sa functioneze. Nu trebuie sa utilizeze atat de multa energie pentru a aspira lichid in pompa si, prin urmare, este mai eficient.
  • Zgomot: Fiind scufundate, aceste pompe sunt foarte silentioase in majoritatea aplicatiilor.

Exista, de asemenea, cateva dezavantaje:

  • Accesibilitate: pompele submersibile nu sunt adesea usor accesibile pentru inspectie sau intretinere de rutina, in special in aplicatii cu puturi adanci. Acest lucru face dificila intretinerea preventiva si, in multe aplicatii, pompele trebuie sa functioneze pana cand cedeaza si trebuie inlocuite.
  • Coroziune: Expunerea prelungita la orice lichid poate provoca coroziune. Pompele submersibile sunt adesea folosite pentru manipularea lichidelor corozive si abrazive. Etansarile sunt deosebit de susceptibile la coroziune, ceea ce duce la scurgeri si la deteriorarea motorului. Pentru a contracara coroziunea, aceste pompe trebuie sa fie fabricate dintr-un material rezistent la coroziune, care le poate face mai scumpe decat alte tipuri de pompe de aceeasi capacitate.

Ori de cate ori este posibil, pompele submersibile trebuie inspectate cat mai des posibil. In acest fel, se pot face toate reparatiile necesare pentru a prelungi durata de viata a pompei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here