Fabricata de oameni inca din vremuri imemoriale, berea a ajuns la ora actuala cea mai consumata bautura alcoolica din lume. Continutul, destul de scazut de alcool, gustul bogat si puterile sale racoritoare, o fac sa fie cel mai des consumata in cadrul evenimentelor sociale, fie ca sunt ele intalniri intre prieteni, concerte, festivaluri sau petreceri.
Berea are o multime de proprietati benefice specifice, pe care le vom discuta imediat.
Ce
anume contine berea
In general, berea este fabricata dupa acelasi proces, care implica numai patru ingrediente principale: apa, malt din orz (sau din alte cereale, precum graul, orezul sau porumbul), hamei si drojdie. Peste 90% din compozitie o reprezinta apa, toate celelalte fiind ingrediente vegetale naturale. Datorita maltului, in bere se regaseste o cantitate importanta de fibre solubile. 500 ml de bere poate asigura 10% din necesarul zilnic de fibre al organismului, favorizandu-i astfel digestia.
O bere de calitate este si o sursa importanta de minerale, o sticla sau o cutie de 0,5 l continand 135 mg de potasiu. Alte minerale importante sunt continute de bere intr-o cantiate redusa. Acestea sunt: fosforul, magneziul, calciul si sodiul. De asemenea, berea reprezinta o sursa importanta de siliciu2, un element care ajuta la imbunatatirea densitatii minerale a oaselor.
Desi nu este cea mai bogata sursa de vitamine, berea contine totusi numeroase tipuri de vitamine din grupul B, cum ar fi:
vitamina B3 (niacina)
vitamina B5 (acidul pantotenic)
vitamina B6 (piridoxina)
Berea contine si flavonoide, antioxidanti ce blocheaza atacul nociv al radicalilor liberi asupra celulelor.
Berea are si un pronuntat efect diuretic, ajutand la protejarea rinichilor prin reducerea riscului de formare a pietrelor la rinichi.
Consumul unor cantitati mici de bere poate reduce rigiditatea arteriala. Totodata, berea poate creste nivelul colesterolului bun cu pana la 11% si poate reduce colesterolul rau, scazand astfel riscul de boli cardiovasculare.
In hamei, cercetatorii au descoperit un compus chimic numit humulona, ce s-a dovedit eficient in protejarea organismului de raceli
Siliciul continut de bere are un rol important in limitarea neurotixicitatii aluminiului, substanta considerata un factor de risc in aparitia bolii Alzheimer.
De asemenea, berea are efecte benefice si asupra pielii. Antioxidantii polifenoili regasiti in hamei au capacitatea de a trata afectiuni precum dermatita atopica, dermatita de contact, infectii ale pielii, imbatranirea pielii sau chiar cancerul de piele.
Atentie insa, toate aceste beneficii ale berii se refera la un consum limitat.
Se recomanda ca persoanele cu varste sub 65 de ani sa consume maximum doua beri pe zi, iar cei cu varste peste 65 de ani ar trebui sa se rezume doar la o bere pe zi.
O bere de 500 ml contine aproximativ 200 de calorii, cantitate data in primul rand de continutul de alcool. Se demoleaza astfel mitul ca berea, dintre toate bauturile alcoolice, ingrasa cel mai tare.
Cantitatea de carbohidrati continuta de o sticla de bere este intre 10 si 20 de grame. Aceasta cantitate nu ar trebui sa reprezinte motiv de ingrijorare pentru persoanele o care consuma cu moderatie si care practica sport.