Incalzirea in pardoseala este o solutie durabila si economica pentru locuinte. Din pacate, exista cateva conceptii gresite (sau mituri false) despre modul in care functioneaza care merita destramate.
Incalzirea in pardoseala este mult mia scumpa
Cu toate ca pretul instalarii unui sistem de incalzire in pardoseala este cu pana la 30% mai mare decat al solutiilor traditionale de incalzire, pe termen lung se dovedeste o investitie foarte rentabila. Datorita faptului ca sistemul este mai eficient din punct de vedere energetic si necesita intretinere redusa, incalzirea in pardoseala vine cu reducerea facturilor de energie si, totodata, cu costuri de intretinere mult mai mici.
Locuintele cu incalzire in pardoseala sunt friguroase
Cu toate ca incalzirea in pardoseala nu produce la fel de multa caldura ca un calorifer conventional, aceasta genereaza suficienta caldura pentru a crea confort termic intr-o locuinta. Sistemul se bazeaza pe distribuirea uniforma a caldurii pe intreaga podea, astfel incat temperatura din camera sa se pastreze constant la 25 de grade Celsius.
Va dura mai mult sa incalzesti camera si temperaturile nu sunt constante
Incalzirea in pardoseala functioneaza la fel de rapid ca si un calorifer, insa sistemele hidraulice reactioneaza putin mai lent. Totusi, acest lucru nu inseamna ca locuitorii casei vor suferi de frig. Daca se vor gasi configurarile adecvate stilului de viata, temperaturile din casa se pot pastra constant la valoarea confortabila.
Incalzirea in pardoseala este pozitionata numai in podea
Pentru a incalzi mai eficient o camera, sistemul de incalzire in pardoseala se poate instala si in afara limitelor podelei, in pereti sau chiar in tavane. In plus, incalzirea in pardoseala nu necesita spatiu suplimentar, astfel incat se poate incorpora fara probleme in orice interior modern.
Incalzirea in pardoseala duce la umflarea picioarelor
Sistemele actuale de incalzire in pardoseala elimina riscul ca temperaturile din casa sa depaseaca 35 de grade Celsius la care picioarele s-ar putea umfla. In plus, incalzirea in pardoseala conectata la o pompa de caldura permite sistemului sa ofere si racoarea necesara in lunile calduroase de vara.
Incalzirea in pardoseala nu este benefica pentru sanatate
Acest mit este complet eronat, cu atat mai mult cu cat sistemul de incalzire in pardoseala previne circulatia particulelor de praf care pot provoca alergii sau diverse afectiuni respiratorii. De asemenea, aceasta elimina eficient umiditatea si contribuie la mentinerea unui mediu sanatos si lipsit de mucegai si acarieni.
Nu mai poti monta poarchet daca ai incalzire in pardoseala
Daca se va tine cont de cativa factori, parchetul se va putea monta fara probleme chiar si in cazul unui sistem de incalzire in pardoseala. Este nevoie, insa, de un parchet din lemn stratificat rezistent la umiditate cu latimea de cel mult 15 cm.