O dietă sănătoasă trebuie să primească la fel de multă atenție ca mișcarea fizică sau starea psihică de bine. Încercăm des să fim atenți la carbohidrați și la calorii, să mâncăm alimente organice și să avem grijă ce cumpărăm din magazine. Mai mult, uneori verificăm etichetele să vedem dacă produsele conțin zahăr sau alți compuși similari, dar rar ne facem griji pentru sare. De ce se întâmplă acest lucru? Și cum ne afectează corpul consumul de sare?
Compoziția chimică
Clorura de sodiu, numită în limbaj comun sare de bucătărie, este un compus chimic folosit de secole în conservarea și condimentarea alimentelor. Primul care a separat sodiul de clor și i-a căutat o utilizare practică a fost Sir Humphrey Davy, în 1807. La acea vreme, nimeni nu a putut prezice însă importanța acestei descoperiri. În zilele noastre, acești compuși sunt folosiți în feluri foarte diferite. Deși ambii au utilitate comercială, clorul este folosit mai ales în industria chimică, în timp ce sodiul este căutat pentru condimente și gătit.
Pe scurt, clorul este utilizat ca:
● Un produs de albire
● Hidrocarburi clorurate, utilizate pentru curățarea chimică
● Acizi clorhidrici, utilizați pentru fabricarea PVC-ului
În timp ce sodiul este împărțit în:
● Praf de copt, utilizat în principal pentru coacerea prăjiturilor și a pâinii
● Fosfat de sodiu, utilizat de bucătari și cofetari
● Sulfat de sodiu, utilizat în pulberi de curățare
● și carbonat de sodiu, utilizat ca emolient de apă
De ce sarea este atât de importantă?
Sarea este formată din 40% sodiu și 60% clor, ambele substanțe având un rol esențial în corpul uman. Ele sunt direct legate de anumite procese din organism și ne oferă unele beneficii dacă sunt consumate moderat.
1. Întărește sistemul imunitar
Nutrienții găsiți în compoziția de clorură de sodiu sunt extrem de utili în producerea anticorpilor necesari sistemului nostru imunitar. Consumată zilnic în doze mici, sarea poate împiedica apariția răcelilor ușoare sau ale altor infecții virale care ar putea ataca corpul nostru.
2. Ajută la calmarea simptomelor de astm
Sarea de mare are un efect antiinflamator și calmant, fiind astfel un remediu natural pentru problemele respiratorii. Efectul său este ușor expectorant, reducând astfel mucusul și eliberând căile respiratorii. În plus, sarea este benefică pentru pacienții care suferă de astm, deoarece le atenuează dificultățile de respirație.
3. Vindecă durerile musculare
Sarea de mare este bogată în magneziu și potasiu – două substanțe esențiale pentru funcțiile motrice – și ajută așadar la ameliorarea durerii musculare. Compușii menționați mai sus scad tensiunea musculară, în special cea care rezultă din alergarea sau practicarea unui sport solicitant. În plus, magneziul și potasiul ne pot ajuta organismul uman să își păstreze echilibrul atunci când suntem deshidratați.
4. Reduce simptomele depresiei
Acest ingredient natural poate, de asemenea, să mențină nivelurile de melatonină și serotonină din creier, fiind astfel un antidepresiv natural. Cele două substanțe chimice sunt asociate cu bunăstarea deoarece sarea ingerată inhibă producția de cortizol și reduce stresul și anxietatea.
5. Optimizează funcțiile creierului
Funcționarea corectă a creierului este esențială pentru funcționarea noastră normală ca ființe umane. Dar știai că sarea poate optimiza funcțiile creierului? Mineralele esențiale ale sării sunt absorbite de organism și îmbunătățesc conexiunile și căile neuronale. Acest lucru este extrem de important pentru o memorie bună și pentru acordarea unei atenții deosebite activităților zilnice, fie la serviciu, fie la acasă.
6. Împiedică îmbătrânirea prematură
Nu în ultimul rând, sarea are un efect anti-îmbătrânire asupra corpului nostru. Ar trebui să includem sare de mare în dietele noastre zilnice pentru a contribui la scăderea riscului bolilor cronice. Mai mult, sarea este benefică în prevenirea ridurilor sau a oricăror alte efecte de îmbătrânire prematură asupra corpului.
Câtă sare ar trebui să mâncăm?
După ce am văzut toate beneficiile pe care consumul de sare le poate avea asupra noastră, suntem cu siguranță tentați să credem că ar trebui să mâncăm cât mai multă posibil. Acest lucru nu poate fi mai departe de adevăr. Studiile au demonstrat că optimă ar fi cantitatea de 1.500 miligrame pe zi.
Probabil nu vei fi uimit să afli că în fiecare zi ingerăm mai mult decât cantitatea optimă de sodiu, iar 70% provine din alimentele procesate. Cantitatea de sodiu pe care o consumăm de bunăvoie reprezintă doar 6% din doza zilnică, în timp ce alte 12% sunt produse în mod natural de corpurile noastre.
În general, nu putem controla cantitatea de sare pe care o consumăm decât dacă ne uităm foarte atent la toate produsele alimentare procesate pe care le cumpărăm. Este de preferat să avem o dietă sănătoasă pe termen lung, să încercăm să verificăm etichetele produselor și să ne orientăm spre alimentele organice. Acest lucru ar putea fi un pic mai scump și ne-ar putea ocupa mai mult timp dar, cu toate acestea, beneficiile obținute vor fi enorme. În ciuda tuturor avantajelor pe care le are sodiul pentru corpul nostru, o dietă mult prea sărată va cauza în cele din urmă numeroase probleme de sănătate, printre care tensiune arterială ridicată și obezitate.