Cum se monteaza vasul de expansiune in 4 pasi

0
4675

Există două tipuri de vase de expansiune închise în vânzare, care diferă prin designul lor:

  • cu o membrană în formă de disc;
  • cu o membrană în formă de pară.

Vasul de expansiune pentru încălzire asigură circulația forțată a lichidului de răcire, în timp ce aerul este îndepărtat din circuit prin robinete speciale (supape) instalate în dispozitivele de încălzire și în partea superioară a conductelor sistemului.

Vasul de expansiune închis structural din sistemul de încălzire, este un rezervor cilindric cu o membrană de cauciuc instalată în interior, care împarte volumul intern al recipientului în camere de aer și lichide. Presiunea gazului este reglată individual pentru fiecare sistem, fiind descris în instrucțiunile atașate dispozitivelor. Unii producători în proiectarea rezervoarelor de expansiune prevăd posibilitatea înlocuirii membranei.  Această abordare adaugă puțin la costul inițial al dispozitivului, dar dacă membrana este distrusă sau deteriorată, costul înlocuirii acesteia va fi mai mic decât prețul unui nou rezervor de expansiune.

Din punct de vedere practic, forma membranei nu afectează în niciun fel eficiența dispozitivelor, trebuie menționat doar că un volum puțin mai mare de lichid care transportă căldura, poate fi găzduit într-un vas de expansiune de tip balon închis pentru încălzire.

Sistemul de încălzire, fiind o structură de inginerie complexă, constă din multe elemente cu scopuri funcționale diferite. Vasul de expansiune pentru încălzire este unul dintre cele mai importante părți ale circuitului de încălzire.

Când purtătorul de căldură este încălzit, presiunea din centrală și circuitul sistemului de încălzire crește semnificativ, datorită creșterii temperaturii în volumul fluidului purtător de căldură. Având în vedere că lichidul este un mediu practic incompresibil, iar sistemul de încălzire este etanș, acest fenomen fizic poate duce la distrugerea centralei sau a conductelor. Problema ar putea fi rezolvată prin instalarea unui vas de expansiune cu supape simple, care poate aduna excesul de agent frigorific fierbinte în mediul exterior.

Vas de expansiune – Montaj în 4 pași

  1. Vasul de expansiune poate fi instalat atât în ​​alimentare, linia principală a sistemului care merge de la centrală până la dispozitivele de încălzire, cât și în retur, conducta prin care se întoarce apa la dispozitivul de încălzire, oferind căldură radiatoarelor. Acesta își va îndeplini funcția de amortizor care încetinește creșterea presiunii, în orice caz.
  2. Vasul de expansiune trebuie instalat astfel încât, să fie convenabil să îl întreții: trebuie lăsat spațiu liber între rezervor și perete sau alte echipamente.
  3. Fitingurile de alimentare cu apă nu trebuie să apese sau să tragă conducta de bypass a rezervorului. În acest caz, fixează conductele de alimentare separate. De asemenea, va facilita demontarea vasului, dacă este necesar.
  4. Instalează o supapă de închidere separat în fața rezervorului, pentru demontare și reparare sau înlocuire.

După instalarea unui vas de expansiune închis, poate fi necesar să calculezi presiunea și să o reglezi.