Care sunt elementele principale ale pompei de circulatie ?

0
649
Care sunt elementele principale ale pompei de circulatie

Principalele elemente care alcatuiesc pompa de circulatie sunt:

  1. carcasa din otel inoxidabil, bronz, fonta sau aluminiu;
  2. arborele rotorului si rotorul;
  3. roata rotorului sau rotorului;
  4. motor.

De regula, rotorul este un design de doua discuri paralele care sunt conectate intre ele prin intermediul lamelor curbate radial. Unul dintre discuri are o gaura pentru fluidul sa curga. Al doilea disc fixeaza rotorul pe arborele motorului. Lichidul de racire care trece prin motor actioneaza ca lubrifiant si racitor pentru arborele rotorului in locul rotorului.

Deoarece statorul motorului este alimentat, acesta este separat de rotor prin intermediul unei cupe din otel inoxidabil sau material carbon. Peretii cupei grosime 0,3 mm. Rotorul este fixat pe rulmenti din ceramica sau grafit pentru alunecare.

Arderea combustibililor clasici (gaz, lemne de foc, turba) este una dintre modalitatile stravechi de a genera caldura. Cu toate acestea, epuizarea surselor traditionale de energie i-a determinat pe oameni sa caute alternative mai complexe, dar nu mai putin eficiente. Una dintre acestea a fost inventia pompei de caldura, a carei munca se bazeaza pe legile scolii de fizica.

Functionarea pompei de caldura

La prima vedere, chiar principiul functionarii pompelor de caldura se bazeaza pe cateva legi simple ale termodinamicii si pe proprietatile lichidelor si gazelor:

  1. Cand un gaz intra in stare lichida (condensare), se elibereaza caldura
  2. Cand un lichid trece intr-un gaz (evaporare), caldura este absorbita

Majoritatea lichidelor pot fierbe la temperaturi suficient de ridicate, aproape de 100 de grade. Dar exista substante cu puncte de fierbere destul de scazute. In freon, este de aproximativ 3-4 grade. Transformandu-se in gaz, este usor de comprimat si temperatura din interiorul rezervorului incepe sa creasca.

Teoretic, freonul poate fi comprimat pentru a obtine orice temperatura dorita, dar in practica este limitat la 80-90 de grade, care sunt necesare pentru functionarea deplina a sistemului clasic de incalzire. Toata lumea se confrunta cu o pompa de caldura de mai multe ori pe zi, cand trece pe langa un frigider. Cu toate acestea, in el functioneaza in directia opusa, luand caldura produselor si disipandu-se in atmosfera.

Circuitul pompei de caldura

Eficienta majoritatii pompelor de caldura se bazeaza pe caldura solului, in care in timpul anului practic temperatura nu fluctueaza (in limita a 7-10 grade). Caldura se deplaseaza intre doua circuite:

  1. Circuit de incalzire
  2. Pompa de caldura

Principiul clasic de functionare a pompelor de caldura intr-un sistem de incalzire consta din urmatoarele elemente:

  1. Un schimbator de caldura care transfera caldura interna in circuitul intern
  2. Dispozitiv de compresie
  3. Al doilea dispozitiv de schimb de caldura care transfera energia primita in circuitul intern catre sistemul de incalzire
  4. Mecanismul de scadere a presiunii in sistem (acceleratie)
  5. Circuitul saramurii
  6. Sonda de pamant
  7. Circuit de incalzire

O conducta care actioneaza ca un circuit primar este plasata intr-o fantana sau ingropata direct in pamant. Lichidul de racire lichid care nu ingheteaza se deplaseaza de-a lungul acestuia, a carui temperatura creste la o caracteristica similara a pamantului (aproximativ +8 grade) si intra in circuitul secundar.